<

The defining elements of Re-Ball which inform this proposal include adaptive reuse, the unique nature of the Dupont Underground space, and flexible installation. This proposal intends to acknowledge and build on these themes by treating the repurposed balls as a sculptural medium, forming lunar and cave-like shapes interacting with all faces and edges of the Dupont tunnel. The resulting space, while having formal definition, will not prescribe use, lending itself to further creative engagement.

Adaptive reuse is doubly embedded in the competition prompt. The entire concept behind Dupont Underground generates new programming for a defunct space, while the reuse of balls from a previous exhibition necessitates new uses for a defunct medium. A proposal which does not respect and build on this aspect misses a crucial opportunity. So, the only other major construction material used in this proposal is used construction debris netting. This netting, once used, is not suitable for further construction projects, but would work perfectly as the membrane of the ball forms. To further mitigate the resource load that this project would require, all lighting (integrated into the ball forms) would be provided by LEDs, drawing a minimum amount of wattage from the limited electricity supply.

The Dupont Underground is a highly specific setting. Rather than fight the natural characteristics of an underground space, this proposal embraces the murky, mysterious environment. The forms that the balls will be sculpted into will intentionally avoid explicit references; no replica stalactites or craters to be found. However these pleasing organic forms are excellent cues for forms that feel appropriate for dark, cavernous spaces such as the Dupont Underground. Having monopoly control over the lighting and therefore, ambience of the space, is an opportunity to provide a memorable, affective, experience in the center of a busy traffic circle in a large metropolis. By lighting only behind the ball forms, the transparency of the balls is not only leveraged, but immersive visual and spatial effects, (unobtainable in less controlled spaces) will be achieved.

The Beach by Snarkitecture was an excellent example of non-prescriptive installation. The Beach created a space which invited users to find their own way of engaging it. In a society where ambiguity and choice are often avoided for the fear of potential slight discomfort, providing spaces to explore and activate without instructions is crucial for promoting free thinking. This proposal would seek to achieve such an effect. Ideally visitors might find themselves playing hide-and-go seek around the mysterious glowing ball forms, craning their necks to find out what is beyond the next ball-ridge, or just taking a second to breathe deeply, away from the bright, hectic city above. To further embrace the open nature of a space like this, video installations, sound installations, and even social events would be welcome in the space throughout its installation.

This proposal seeks to manifest the ethos of reuse, respect the Dupont Underground environment, and generate a dynamic public space. Your consideration is appreciated.